Wandkleden, Portretten in textiel en dieren van bont... en nog een aantal bronzen beelden.
MIJN NIEUWE WERK
Fotogalerij
Exposities
Yvonne Visser
Interviews TV Drenthe
Contact
Projecten
Yvonne Visser - Bronzen Beelden

Haas langs A28 bij afslag Tynaarlo
 
Eind 2004 vroeg mevr I. van der Woude, van het gelijknamige Art Consultancy bureau te Veendam aan mij om een schetsontwerp te maken voor een ‘landmark’ aan de A28 tussen Groningen en Assen. Bedoeld voor het bedrijventerrein Vriezerbrug, bij de afslag Tynaarlo. Na een selectieprocedure en diverse presentaties bij de kunstcommissie en het gemeentebestuur van Tynaarlo kreeg ik medio 2005 de opdracht.
Dans en hazen verbeeld ik vaak in mijn werk. De haas heeft ronde zachte vormen en kan tegelijk een zeer expressieve uitstraling hebben.
De uitgekozen plek is ook nog zodanig groen dat je er een haas kan tegenkomen. Deze haas symboliseert voor mij:
Cultuur: zij danst op de voormalige Werdenseweg, een eeuwenoude handelsroute.
Natuur: de groene omgeving met zijn fauna en flora.
Bedrijfsleven: met haar beweging symboliseert zij de dynamiek van het bedrijfsleven.
Het beeld staat precies waar groen overgaat in bebouwing.
Het model ben ik direct gaan uitwerken: eerst in het klein, later groot. Hoewel er bedrijven zijn die deze werkzaamheden voor de kunstenaar kunnen uitvoeren, doe ik dat liever zelf. Wanneer men een klein model eenvoudigweg opblaast naar een groot model zonder rekening te houden met veranderende verhoudingen kunnen belangrijke aspecten verloren gaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de textuur van het oppervlak en dat wilde ik voorkomen, de huid van een beeld is in mijn werk belangrijk.
 
Eerst heb ik een tekening op ware grootte gemaakt. Deze toen overgenomen op een aantal polyurethaanplaten van vijf centimeter dik en deze daarna verlijmd rond de mast van een surfplank. Vervolgens ben ik het beeld gaan opbouwen met PUR-schuim. Daaruit heb ik weer de dansende haas gebeeldhouwd. Eenmaal in vorm, heb ik een dunne laag was aangebracht voor detaillering en een mooie huid. Hierboven een foto van het wasmodel bij ons in de tuin.
In september was Sofie, zoals het beeld inmiddels heet, als wasmodel klaar. Begin oktober hebben we haar naar metaalgieterij Borcherts te Sappemeer gebracht. Met een vijf meter lange haas op de aanhanger over de snelweg...
De gieterij heeft Sofie aan een stuk in een vorm van zand gegoten. Hiervoor werd 2000 kg brons gesmolten. De zandvorm van plm 7 meter lang, 2 meter hoog en bijna vier meter breed werd vanuit twee kroezen binnen een minuut gevuld met brons. Hiernaast een foto van dat moment. Dat is een bijzondere prestatie omdat grote beelden meestal in verschillende delen worden gegoten. Deze worden dan achteraf aan elkaar gelast. In één keer in zand gieten geeft vanwege het ontbreken van lasnaden en daarmee samenhangende vervormingen een veel mooier resultaat.
Mijn echtgenoot Henk Mellema zorgt voor de technische begeleiding en afwerking van al mijn beelden. Zo ook bij Sofie. Hij werkte alle giet- en ontluchtingskanalen bij en patineerde het beeld.
Sofie is op 9 mei geplaatst.
In juni zal de heuvel groen begroeid zijn en wordt verlichting aangebracht.
Het afwerken van aanvoerkanalen en gietnaden.
het aanbrengen van de voet
Vriezerbrug op 9 maart 2006 


Lees hier het artikel over kunst langs de drentse snelwegen in het Dagblad van het Noorden van 18-1-08